Introduktion til Kunstig Intelligens
Problemstilling
Problemfomulering
Hvordan kan AI bruges i marketing nu og på længere sigt med henblik på at løse salgs- og markedsføringsopgaver mere effektivt eller med højere kvalitet og i sidste ende skabe bedre resultater for virksomheden?
Case
Ift. problemstilling, er casen vi har valgt at fokusere på Britta’s.
Hvilket er en lille lokal Café i Horsens, hvis fokus er atsomfære, drinks og mad.
Metoder og værktøjer
Løsninger og produkter
Her indsætter jeg mine produkter, som alt er generet med AI værktøjer, som forklaret i afsnittet over. Mange af de her AI værktøjer har enten en grænse for hvor meget den kan genere til ikke betalende kunder, eller ikke kan give en mulighed for at generer før man abonnere eller betaler.
Personas og Forbrugerinterview
For at kunne lave forbrugerinterviewet og få noget information ud af målgruppen, generet jeg først en persona, som ChatGPT udfyldte efter mine krav.
https://chatgpt.com/share/6719f682-731c-8001-b2e8-b35a50296ed0
Herefter, gav jeg ChatGPT personaen som de skulle internelisere og bruge til at svare på mine spørgsmål til et forbrugerinterview.
https://chatgpt.com/share/671fa3a5-1e38-8001-811d-4cff6e07be30
Forbrugerinterviewet gav nogle gode realistiske svar, samt kom med nogle gode pointer, som jeg nemt ser kunne implementeres i en virksomhed.
Billede generering
Her brugte jeg ChatGPT igen, men denne gang til at generer billeder, som enten kunne bruges til markedsføring på sociale medier, eller tilføjelser til hjemmesiden og billeder på menuer.
Logos
Efter successen med generation af billeder ved brug af ChatGPT, ville jeg igen bruge værktøjet til at genere et logo til Britta’s. Men som det kan ses på prompt historikken, kæmpede jeg med at få ChatGPT til at modtage og inkorporerer mine prompt på billederne.
https://chatgpt.com/share/671f9f1f-6b44-8001-891d-f10e6c6e67e1
Herefter gik jeg til et andet værktøj i forsøget på at lave logoer, Ideogram, hvor jeg havde meget mere success.
Gifs & Videoer
I eksperimenteringsfasen, hvor jeg forsøgte at genere videoer ved brug af AI, mødte jeg i starten mange begrænsninger ved især længden af videoerne, hvor jeg herefter besluttede mig for at lave nogle gifs.
Nedenstående fil, var det tætteste jeg kunne komme på at generer en semi-realistisk video.
Avatar
Da det kom til Avatars, var værktøjerne færre, men de værktøjer der var tilgængelige, var også meget udviklet og avanceret, dog med flere paywalls, som mindskede kvaliteten og mængden af det vi kunne producere. Dog fik vi stadig udviklet en realistisk nok avatar.
Musik
Ved bare at give en kort prompt, havde Suno.AI mulighed for at generer en sang hvor lyrikken var sammenhængende og rimende, havde en god klang med de rigtige dialekter.
Podcasts
Her udviklede vi en podcast, hvor vi gav værtøjet Google AI Notebook LM en artikel baseret på et valgfrit emne, og den her efter lavede en podcast samt en samtale mellem 2 personer, baseret på det emne. Dette er især en fordele for folk der fortrækker at lytte til informationer og læring, istedet for at læse lange artikler.
Den første generering jeg fik lavet, varede 25 minutter, og var baserede på en 5 siders faglig artikel omhandlende AI Marketing, hvilket var det eneste information jeg gav appen at gå ud fra.
Herefter prøvede jeg at generer en mere struktureret podcast, hvor jeg gav dem bestemte punkter, samt en tidsgrænse på 5 minutter. Den gik dog lidt udover tidsgrænsen, men ellers fulgte strukturen fint.
SEO og AI
Først lavede vi en topic cluster, hvor vi undersøge volumen under nogle søgeord, som vi tænkte kunne være brugbare ift. til Brittas Cafe. Vi brugte SemRush Keyboard
Herefter valgte vi at få ChatGPT til at lave en artikel, baseret på det mest populære niche søgeord, nemlig Sandwich Horsens.
Senere, brugte vi også ChatGPT til at tilføje et title tag og en metabeskrivelse, for at optimere SEO så meget som muligt.
Vi fik også ChatGPT til at lave en Schema Markup af en udvalt tekst der have mest potietitale til at dukke om som rich results.
Og til sidst opstillede vi en prompt der ville kunne vurdere vores udbytte samt komme med forbedringsforslag.
Konklusion og Refleksion
Mit udbytte
De produkter, jeg har udviklet ved hjælp af AI-værktøjer, er ikke nødvendigvis perfekte. Jeg tror, det vil tage lang tid, før privatpersoner kan udnytte AI’s fulde potentiale uden at skulle betale for abonnementer eller oprettelse. Den proces, jeg har været igennem for at nå frem til disse produkter, har dog været meget lærerig. Den har åbnet mine øjne for mange aspekter af AI, som jeg ikke kendte til før.
Formål med AI
Mine personlige holdninger til brugen af AI i markedsføring, faglige sammenhænge og andre professionelle situationer har ikke ændret sig meget. Gennem processen har AI fungeret som en god virtuel assistent, der har givet mig inspiration, idéer og læring. Men jeg mener, at på det nuværende udviklingsstadie er dette det eneste formål, AI bør have. Jeg ville ikke anbefale de produkter, jeg har arbejdet med, til virksomheder, da det stadig er for tidligt at forvente realistiske og brugbare resultater.
AI værktøjer som kan bruges til personagenerering, forbrugsinterview og SEO optimering, synes jeg dog stadig fungerede, og jeg ville derfor mene at AI stadig kan bruges som en virtuel assistent.
Virksomhedernes brug af AI
Jeg er dog klar over, at virksomheder og privatpersoner, der er villige til at betale for det, kan opnå bedre resultater. Lige nu bliver AI generelt set negativt af samfundet. Hvis det er tydeligt, at indholdet er AI-genereret, ville det være en dårlig beslutning for en virksomhed at bruge det. Derfor vil jeg anbefale at vente, indtil AI er mere udviklet.
Etik
Derudover står vi over for et etisk dilemma. Flere sociale medieplatforme kræver allerede, at indlæg og indhold mærkes med “Dette er AI-genereret” for at sikre et realistisk billede af, hvad vi ser online. Jeg mener, det er vigtigt, at denne praksis fortsættes og udvides til andre platforme.
Fremtiden
Etikken omkring AI er stadig meget nuanceret og langt fra færdigudviklet, da vi befinder os i en tidlig fase af denne proces. Så længe vi fremover håndterer AI korrekt, uden at bedrage, og til samfundets bedste, mener jeg, at AI kan have en positiv indflydelse på fremtidens markedsføring.
Kilder
Google. Teachable Machine. Hentet fra https://teachablemachine.withgoogle.com
Haiper. Haiper. Hentet fra https://haiper.io
Lumar. Lumar. Hentet fra https://www.lumar.io
OpenAI. (2024). ChatGPT.
Ideogram. . Ideogram. Hentet fra https://www.ideogram.ai
Suno. Suno. Hentet fra https://suno.ai
Google. . Google AI Notebook LM. Hentet fra https://ai.google
Eleven Labs. ElevenLabs. Hentet fra https://elevenlabs.io
HeyGen. HeyGen. Hentet fra https://heygen.com
Semrush. SemRush Keyboard. Hentet fra https://www.semrush.com
Østergaard, C. (21/10/2024). Ekstern underviser, Adwise.
Pedersen, J. K. (22/10/2024). CphBusiness.
Pedersen, H. K. (23/10/2024).
Noah. (30/10/2024). Holdbar (Tidligere studerende med speciale i SEO).
Synthesia. (2024, 24. jun. Introducing Synthesia 2.0 [Video]. YouTube. https://youtu.be/gZaBwdru_bk