
Introduktion til Neuro Marketing
Starten af biometriske teknologier i markedsføringsverden
I den konstant udviklende markedsføringsverden er det ikke kun en konkurrencefordel at være på forkant; det er en nødvendighed. En banebrydende retning, der er dukket op i de seneste år, er integreringen af biometriske teknologier, der revolutionerer, hvordan virksomheder forstår og forbinder sig med deres målgruppe. Forrest i denne transformative bølge er fremskridt inden for øjenmåling og analyse af emotionelle reaktioner, der tilbyder markedsføringsfolk hidtil usete indsigter i forbrugeradfærd.
Eye-tracking
Øjnene fungerer som en port til sjælen og, i markedsføringens kontekst, til en forbrugers præferencer, ønsker og emotionelle reaktioner. Ved hjælp af sofistikerede teknikker til øjenmåling kan markedsføringsfolk omhyggeligt kortlægge den visuelle rejse, en forbruger begiver sig ud på, når de interagerer med reklamer, hjemmesider eller produkter. Disse uvurderlige data åbner op for en guldgrube af information, der gør det muligt for virksomheder at optimere indholdsplacering, design og den overordnede brugeroplevelse for maksimal indflydelse

Ansigtslæsning
Biometrisk ansigtslæsning er en avanceret teknologi inden for markedsføring, der anvender kunstig intelligens og maskinlæring til at tolke menneskelige følelser baseret på ansigtsudtryk. Vi bruger det f.eks. til at identificerer og kategoriserer følelser for at forstå, hvordan forbrugere reagerer følelsesmæssigt på markedsføringsstimuli. Det hjælper også med at vurdere forbrugerengagement, så markedsførere kan tilpasse strategier for mere overbevisende kampagner. Det er også muligt at bruge det til at evaluerer brugeroplevelsen på hjemmesider og apps ved at identificere øjeblikke af frustration eller glæde for designforbedringer.
Brugen i den moderne markedsføringsverden
Denne indledning sætter scenen for en dybere udforskning af det symbiotiske forhold mellem biometri, øjenmåling og emotionelle reaktioner inden for markedsføring. Ved at undersøge disse teknologiske frontlinjer kan virksomheder ikke kun forbedre deres forståelse af forbrugeradfærd, men også skabe mere målrettede og resonerende kampagner, der i sidste ende fremmer stærkere forbindelser med deres publikum i den konstant udviklende verden af moderne markedsføring.
Problemfomulering
Den overordnede problemformulering for denne MC3 skal er:
”Hvordan kan du optimere dit content ved hjælp af anvendelsen af biometriske (neuromarketing) researchmetoder, så det får bedst mulige chancer for at:
1. Emotionelt engagere målgruppen?
2. Lede målgruppens visuelle opmærksomhed hen på de tilsigtede elementer?”
Herudover problemformuleringen har jeg lavet mit eget research spørgsmål, som jeg har udarbejdet efter min egen nysgerrighed indenfor emnet. Dette er også koblet sammen med mine tidligere lavet SoMe posts fra Small Danish Hotels.
Mit research spørgsmål:
“Ville linksene med de billige priser lede den visuelle opmærksomhed væk fra billedet, af parret i sengen, og ville det skabe et større emotionel engagement hos respondenten, ved lige præcis at ændre hvad de ser først og mest?”
Mit research spørgsmål er baseret på ét udvalgt SoMe post fra MC2. Min version A er mit originale post, hvorefter version B er min ændret post. Jeg har udarbejdet en ny version for at se hvordan respondenten reagere både visuelt og emotionelt på ændringen.
Version A
Version B


Hvordan problemet løses
Neuromarketing researchmetoder og værktøjer
iMotions.com
Det værktøj der har gjort det muligt at opbygge og udføre studiet er iMotions.com. Denne hjemmeside har givet mig mulighed for at bygge mit ege studie, og indsamle de nødvendige data til min dataanalyse. Her har jeg inputtet min A/B test med det førnævnte udvalgte billede. Jeg har også taget i brug af “filler” billeder. Her har jeg valgt nogle af mine andre SoMe posts omhandlende SDH, da de minder om mine billederne fra min A/B test æstetisk, hvilket ville mindske mistanken hos respondenten. Brugen af “fillers” er hovedsageligt til at mindske chancen for at respondenten regner ud hvad de bliver analyseret i, for nemlig at holde mine data så ægte som muligt.

Eye-tracking og ansigtmimikanalyse
Herunder er der blevet brugt eye-tracking og ansigtsmimikanalyse redskaber til at spore den visuelle respons hos modtageren. Dette viser mig hvor henne mine respondenter kigger på billedet, og hvor længe de kigger. Ansigtmimikanalysen hjælper også med at måle den emotionelle respons hos modtageren, f.eks. om de er glade, sure, forvirrede, og hvor henne de præcis kigger når de følelser kommer til udtryk i deres ansigt.


Pivottabel
Ud af de data jeg fik fra vores iMotions Study, har jeg udarbejdet en pivottabel. Pivottabellen har hjulpet mig med at give et bedre overblik over mine samlede data fra eye-tracking og ansigtsmimik. Ved at stille data op i pivottabellen gør det mig nemmere at præsentere og kigge på mine data, og drage konklusioner fra mit study i general.
Resultater
Hvis vi igen kigger på mit research spørgsmål, kan vi dele den op i to, for at kigge individuelt på de forskellige komponenter, nemlig den visuelle opmærksomhed og det emotionelle engagement.

“Ville linksene med de billige priser lede den visuelle opmærksomhed væk fra billedet, af parret i sengen, og ville det skabe et større emotionel engagement hos respondenten, ved lige præcis at ændre hvad de ser først og mest?”
Her spørger jeg om linksene med de billige priser; som jeg tilføjede i min b version. Nemlig om de ville lede den visuelle opmærksomhed væk fra billedet af parret i sengen. I det emotionelle komponent, var jeg nysgerrig på om hvorvidt der er et større emotionel engagement ved at de muligvis ville få øje på priserne først, frem for billedet af fødderne.
Det kan vi finde frem til ved at kigge på de data som jeg hentede ned fra min iMotions study, og derefter lavede til en pivottabel.
AOI Data
Kigger vi på min AOI data; mine definerede Area Of Interest, kan vi bedømme hvilke AOI’er der i hvilke versioner, fik mest visuel opmærksomhed, både på hvorvidt deres blik vender tilbage til AOI’en, hvor mange gange deres blik var i AOI’en, hvor lang tid det tager før at de kigger på AOI’en, og andet.

Revisit count
Vi kan se i min A version, at billedet med fødderne, har et større revisit count end min B version. Dette kan muligvis begrundes med at billedene med de tilføjede priser på version B, tog mere af respondentens tid og opmærksomhed, og derfor valgte de ikke at vende blikket tilbage på billedet med fødderne. Ellers kan vi også se på revisit count, at billederne uden priserne, i version A, ikke trak respondentens blik tilbage særlig ofte, hvilket kan både være fordi at billederne i sig selv; nemlig uden priserne, ikke er interessante nok, men det kan også være fordi at billederne af fødderne var mere opsigtsvækkende, uden andre distraheringer.
Fixation count
Vi ser også en stor forskel på fixation count i version B, med billederne med priserne, frem for både billedet af fødderne i sengen på både version A og B. Dette viser os at respondenten har haft blikket på det bestemte AOI frem for de andre.
Dwell time
Det jeg har været mest interesseret i at se, er at hvilken version fik mest Dwell time. Her kan vi se i alt at B versionen opnåede mest Dwell time hos respondenten. Kigger vi individuelt på AOI’erne i version B, ser vi at billederne med priserne blev kigget længst tid. Dette betyder muligvis at respondenten, blev fanget priserne, enten fordi de var billige nok til at friste, eller fordi de var nysgerrig på at se billederne af de ophold, som priserne var sat sammen med.
Ansigtsmimik Data
Kigger vi på mit ansigtigmimik data, kan vi måle det emotionelle engagement. Dataerne viser ikke mændgen af, f.eks. “Joy” men dermed chancen for at den valgte følelse var til stede. Kigger vi på joy, ser vi at min B version har en større chance for at glæde var til stede da respondenten så på billedet. Det samme gælder og engagement, og smil.

Lave tal
Min A version scorer ikke højere tal end min B version på nogle parametre. Der er selvfølgelig sadness, hvor den er tættere på at nå 1, end min B version. Men da tallet er så lavt, og chancen for at følelsen overhovedet var til stede, er så minimal , ville jeg ikke sige at det kan bruges til at argumentere for noget.
Instruktion
Det er dog værd at sige at både min version A og B, har chancen for at bringe mere glæde og smil, end min instruktion. Jeg har valgt at vise mit ansigtmimik data fra instruktionen på mit study, for bedre at bedømme hvordan respondenten havde det med et billede, hvor det ikke var meningen at bringe nogle specifikke følelser frem.
Konklusion og argumentation for valg af version
Den visuelle del
Vi kan tydeligt se at min B version har fået mest visuel opmærksomhed fra respondenten. Især i Dwell time, som jeg har været mest nysgerrig på. Ved at deres blik har været fanget mest i AOI’enen med priser i version B, viser det at respondenterne har fokuseret det meste af deres visuelle opmærksomhed til lige præcis det. Det besvarer også min første del af mit research spørgsmål, nemlig om billedet med priserne tilføjet, ville fange den visuelle opmærksomhed.
Den emotionelle del
Til den emotionelle del af mit research spørgsmål ser vi at min B version, nemlig den med priserne, helt klart skaber et større emotionelt engagement. Især hvis vi kigger på de positive følelser, som glæde, smil, og engagement generelt. Ved at bringe de her positive følelser frem hos respondenterne, kan vi argumentere for at denne version er mere mindeværdig frem for version A, som ikke bringer samme mængde positiv følelsesmæssig engagement.

Version B
Jeg kan nu bedømme at min Version B, har skabt et større emotionelt engegement hos respondenterne, og bekræftet at priserne ledet opmærksomheden væk fra billedet af fødderne, som ellers også er tilstrækkelig opsigtsvækkende; som kan ses på AOI data’en fra version A. Derfor ville jeg mene at min version B, ville være det bedste valg ud fra de 2 muligheder. Det emotionelle engagement kan være betydningsfuldt for et markedsførings standpunkt, da det kan begrundes for at et større følelsesmæssigt påvirkning, ville få målgruppen til at reagere, og huske opslaget.
Kilder
NMBSA (Udgivelsesdato: ukendt) What is neuromarketing
https://nmsba.com/neuromarketing/what-is-neuromarketing
iMotions (Udgivelsesdato: ukendt) Academia
https://imotions.com/applications/academia/
iMotions (Udgivelsesdato: ukendt) Sensory and perceptual
https://imotions.com/applications/sensory-and-perceptual/
NMBSA (Udgivelsesdato: ukendt) What eye tracking can and can’t tell you about attention
https://www.nmsba.com/neuromarketing-companies/neuromarketing-technologies-explained/what-eye-tracking-can-and-cant-tell-you-about-attention
NetScribes, (12 Sep 2023) Narayanaswamy Subramanian, Neuro marketing using eye tracking
https://www.netscribes.com/neuro-marketing-using-eye-tracking-tech/